MiikaKautto

Tarvitaan vihreä palkkaratkaisu

  • Tarvitaan vihreä palkkaratkaisu

Ensi syksynä aloitetaan käymään työmarkkinoilla liittokierrosta, loppuva Kilpailukykysopimus tuo oman mausteensa. Liitot ovat alkaneet kertoa tavoitteistaan neuvotteluihin, nyt halutaan ulosmitata Kiky-sopimuksen tappiot. Demareiden noustessa pääministeripuolueeksi liitot ovat valmiita taistoon, tuleva kierros on yhtä kuuma kuin edellinen. Todennäköisesti näemme palkkojen nousevan merkittävästi ensi kertaan pitkään aikaan.

Tupojen aikakaudella oli hallituksen tapana tehdä samaan aikaan verouudistuksia. Nyt voitaisiin valjastaa sama periaate ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tilanne mahdollistaisi ympäristöverojen kiristämisen, ilman että ne vaikuttaisivat merkittävästi elintasoon, mutta niille olisi ohjaava vaikutus. Korotukset jouduttaisiin korvaamaan pientuloisille veronalennuksilla ja sosiaaliturvan korotuksilla, kuitenkin niillä olisi vaikutus hyvätuloisiin. Polttoaineveron korottaminen ei siten toisi keltaliivejä kadulle. Palkkojen nostaminen johtaa yleensä kulutuksen kasvuun, kuitenkin se mahdollista myös kestävimpien ratkaisujen käyttämisen. Ihmisten käyttäytyminen muuttuu hitaasti, joten tuotteiden tulee muuttua kestävimmiksi. Verotuksella voimme ohjata kuitenkin ihmiset ostamaan parempia tuotteita, ne ovat kuitenkin yleensä kalliimpia.

Samalla voisimme päättää uusien ympäristöystävällisten liikkumismuotojen tukemisesta. Yhteiskunta voisi päättää parantaa julkista liikennettä, rakentamalla ehdotetut tunnin junat Turkuun ja Tampereelle, luomalla maankattavan joukkoliikennelippu järjestelmän, panostamalla pyöräteihin. Korottaa ympäristöystävällisten liikkumismuotojen kilometrikorvausta. Työnantajille antaa mahdollisuus maksaa verovapaasti kävellen tai pyörällä tehdystä matkoista.

Ilmaston- ja ympäristönmuutoksen vastainen taistelu tulee vaikuttamaan myös työpaikkoihin, ei kestävistä työpaikoista tullaan luopumaan. Turpeen nostamiseen ei tarvita enää tulevaisuudessa tarvita työvoimaa, kuitenkin nykyisin siitä elantonsa saavat tulee uudelleen kouluttaa. Seuraavan hallituksen tuleekin panostaa koulutukseen sekä tutkimukseen. Meille tulevaisuudessa syntyy kuitenkin uusia työpaikkoja, kuten uuteen Salon akkutehtaaseen.

Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Sähköveron nostaminen ei ole järkevää tilanteessa, jossa energian kulutusta tulee suunnata sähkön käyttöön. Kaivoksia tai tehtaita ei kannata sulkea, jotta emme työnnä ongelmia muualle. Voimme perustamalla ilmastonmuutoksella sulkea terästehtaat, kuitenkin ne ovat puhtaimpia maailmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

"Korotukset jouduttaisiin korvaamaan pientuloisille veronalennuksilla ja sosiaaliturvan korotuksilla, kuitenkin niillä olisi vaikutus hyvätuloisiin."

Miksi jouduttaisiin? Paskat talkoot ne sellaiset ovat josta yhdet taas luistavat - etenkin kun sama porukka luistaa jo kaikista talkoista.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Polttoainevero on regressiivinen vero, sitä maksaa eniten pienituloinen. Ilmastonmuutoksen torjunnassa tulee huomioida päätösten sosiaalinen kestävyys. Suomessa kaikista pienituloisimmat kuluttavat kestävästi, he eivät tarvitse ohjausta

Pekka Pylkkönen

Polttoaineveroa maksaa eniten se joka polttaa eniten polttoainetta. Samoin tupakkaveroa, alkoholiveroa jne yms.

Ja jos Pienituloiset kuluttavat kestävästi, heihinhän kulutusverot eivät edes osu.

Viimeiseksi, sosiaalinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä että kukin saa ansionsa mukaan, ei sitä että yksi tekee työt ja joku kelan asiakas vie rahat. Sehän on äärimmäistä epäoikeudenmukaisuutta.

Missä olet oppinut kieron käsityksesi oikeudenmukaisuudesta? Kunnon talebani.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Paikallisen sopimisen kulttuurin ihmemaa Saksa antoi osavaltioiden julkiselle palvelusektorille 8% lisää 33 kk:n sopimuksesta kolmessa erässä.Ei kuitenkaan aiheuta suuria toiveita työvoimapulan korjaamiseen.

Toimituksen poiminnat