Kymmenen helppoa tapaa vähentää hiilijalanjälkeä

Jokainen voi vaikuttaa hiilijalanjälkeen omilla päätöksillään. Usein esitetyt muutokset ovat kuitenkin suuri, eikä niihin ole helppoa sitoutua. Kasvisruokaan siirtyminen ei ole monelle helppoa, eikä autosta luopuminen ole monellekaan vaihtoehto. Kuitenkin pienemmillä ja helpommallakin muutoksilla voit saavuttaa merkittäviä muutoksia omaan ja perheen hiilijalanjälkeen.

1. Muuta tapaasi matkustaa lomalle. Nyt lomamatkat ovat usein viikonloppu tai pakettimatkoja, joita tehdään usein ja vaativat paljon lentämistä. Vaihtoehtoisesti voit pitää pitkiä lomia harvemmin, jolloin lennät harvemmin.

2. Siirry punaisesta lihasta käyttämään kanaa tai kalaa, kanan ilmastovaikutukset ovat kolmasosa.

3. Tuulisähkö ei ole ainoa järkevä vaihtoehto, mm. vesi- ja ydinvoimalla voi vähentää päästöjä. Ne voivat olla fiksumpia vaihtoehtoja, tuuli- ja aurinkosähköstä voidaan osa ajasta tuottaa välillä hiilellä tai turpeella.

4. Maksa enemmän vaatteista ja käyttötavaroista. Hinnan noustessa tuotteen laatu keskimäärin paranee. Silloin niiden elinikä pitenee, jolloin valmistuksen aiheuttamat päästöt jakautuvat pidemmälle aikavälille.

5. Pyöräille kesällä paikasta toiseen, vaikka muuten käyttäisit autoa. Ilmasto ja kroppa kiittävät.

6. Kun hankit autoa, hanki ajoneuvo jonka kulutus on pieni ja jonka täyttää tarpeesi. Älä siis hanki imagoa.

7. Asutko taloyhtiössä, jossa on pyykkitupa? Käytä sitä hyväksesi, opiskelijana se erinomainen vaihtoehto. Pyykkikoneen hankkimatta jättäminen, säästää tilaa kylpyhuoneessa ja säästää rahaa, varsinkin jos taloyhtiön pyykkikone on ilmainen.

8. Onko sisaruksia tai hyviä ystäviä joihin luotat? Läheisten tavaroiden jakaminen on usein helpompaa kuin vieraiden kanssa. Kysy voitko lainata tarvitsemia tavaroita.

9. Käytä mahdollisuuksien mukaan junaa tai bussia. Isojen kaupunkien välillä kulkee hyvin junayhteyksiä ja taajamien välillä busseja. Olet matkalla lennolle tai laivalle juna tai bussi on varteenotettava vaihtoehto. Silloin ei myöskään tarvitse huolehtia parkkipaikan löytymisestä.

10. Lajittele. Biojätteen, paperin, kartongin ja sekajätteen lajittelu on tuttua. Lasin, metallin, elektroniikka jätteen kierrätys ei ole sen vaikeampaa. Taloyhtiöissä usein puuttuu oma keräyspiste muoville, sitä voi tiedustella taloyhtiössä

Muitakin hyviä tapoja on vähentää jalanjälkeä: Vaihda valaisimet led tekniikkaan.  Älä pidä turhaan laitteita päällä, taustaäänenä voi hyvin käyttää radiota, television sijasta. Käytä kestotuotteita mm. Kangaskassin saa mahtumaan takin taskuun, take away kahvia varten termosmuki. Ilmasto-oppaasta voi lukea lisää

Onko sinulla hyviä tapoja vähentää hiilijalanjälkeä? Kerro se kommenteissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu