MiikaKautto

Kymmenen helppoa tapaa vähentää hiilijalanjälkeä

  • Kymmenen helppoa tapaa vähentää hiilijalanjälkeä

Jokainen voi vaikuttaa hiilijalanjälkeen omilla päätöksillään. Usein esitetyt muutokset ovat kuitenkin suuri, eikä niihin ole helppoa sitoutua. Kasvisruokaan siirtyminen ei ole monelle helppoa, eikä autosta luopuminen ole monellekaan vaihtoehto. Kuitenkin pienemmillä ja helpommallakin muutoksilla voit saavuttaa merkittäviä muutoksia omaan ja perheen hiilijalanjälkeen.

1. Muuta tapaasi matkustaa lomalle. Nyt lomamatkat ovat usein viikonloppu tai pakettimatkoja, joita tehdään usein ja vaativat paljon lentämistä. Vaihtoehtoisesti voit pitää pitkiä lomia harvemmin, jolloin lennät harvemmin.

2. Siirry punaisesta lihasta käyttämään kanaa tai kalaa, kanan ilmastovaikutukset ovat kolmasosa.

3. Tuulisähkö ei ole ainoa järkevä vaihtoehto, mm. vesi- ja ydinvoimalla voi vähentää päästöjä. Ne voivat olla fiksumpia vaihtoehtoja, tuuli- ja aurinkosähköstä voidaan osa ajasta tuottaa välillä hiilellä tai turpeella.

4. Maksa enemmän vaatteista ja käyttötavaroista. Hinnan noustessa tuotteen laatu keskimäärin paranee. Silloin niiden elinikä pitenee, jolloin valmistuksen aiheuttamat päästöt jakautuvat pidemmälle aikavälille.

5. Pyöräille kesällä paikasta toiseen, vaikka muuten käyttäisit autoa. Ilmasto ja kroppa kiittävät.

6. Kun hankit autoa, hanki ajoneuvo jonka kulutus on pieni ja jonka täyttää tarpeesi. Älä siis hanki imagoa.

7. Asutko taloyhtiössä, jossa on pyykkitupa? Käytä sitä hyväksesi, opiskelijana se erinomainen vaihtoehto. Pyykkikoneen hankkimatta jättäminen, säästää tilaa kylpyhuoneessa ja säästää rahaa, varsinkin jos taloyhtiön pyykkikone on ilmainen.

8. Onko sisaruksia tai hyviä ystäviä joihin luotat? Läheisten tavaroiden jakaminen on usein helpompaa kuin vieraiden kanssa. Kysy voitko lainata tarvitsemia tavaroita.

9. Käytä mahdollisuuksien mukaan junaa tai bussia. Isojen kaupunkien välillä kulkee hyvin junayhteyksiä ja taajamien välillä busseja. Olet matkalla lennolle tai laivalle juna tai bussi on varteenotettava vaihtoehto. Silloin ei myöskään tarvitse huolehtia parkkipaikan löytymisestä.

10. Lajittele. Biojätteen, paperin, kartongin ja sekajätteen lajittelu on tuttua. Lasin, metallin, elektroniikka jätteen kierrätys ei ole sen vaikeampaa. Taloyhtiöissä usein puuttuu oma keräyspiste muoville, sitä voi tiedustella taloyhtiössä

Muitakin hyviä tapoja on vähentää jalanjälkeä: Vaihda valaisimet led tekniikkaan.  Älä pidä turhaan laitteita päällä, taustaäänenä voi hyvin käyttää radiota, television sijasta. Käytä kestotuotteita mm. Kangaskassin saa mahtumaan takin taskuun, take away kahvia varten termosmuki. Ilmasto-oppaasta voi lukea lisää

Onko sinulla hyviä tapoja vähentää hiilijalanjälkeä? Kerro se kommenteissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Toni Rintala

"Pyykkikoneen hankkimatta jättäminen, säästää tilaa kylpyhuoneessa ja säästää rahaa, varsinkin jos taloyhtiön pyykkikone on ilmainen."

Taloyhtiön iso pyykkikone luultavasti kuluttaa enemmän vettä. Eli sillä peseminen tuottaa isomman hiilijalanjäljen. Rahan säästäminen ei ole hiilijalanjäljen pienentämistä. Mutta pesukoneen ostamatta jättäminen on.

"Onko sinulla hyviä tapoja vähentää hiilijalanjälkeä?"

Älä tee lapsia.
Älä pidä lemmikkejä.
Vastusta maahanmuuttoa.
Kannata maastamuuttoa (etelämmäksi).
Älä osta uusia vaatteita ennenkuin vanhat on ihan rikki.
Älä osta kaupasta mitään mikä on paketoitu muoviin.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Nykyaikaiset pyykitupien pesukoneet eivät kuluta sen enempää kuin kodeissa olevat. Kodeissa olevat koneet, varsinkin yhden henkilön talouksissa pyykkikone seisoo 95% ajasta. Pyykkitupien koneet voivat olla 50% ajasta käytössä, jolloin tuotannon aikaiset päästöt jakaantuvat, päästöt kokonaisuudessaan jäävät pienemmiksi.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

"Tutkijat laskivat, että enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia sisältävä ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio”. Myös kasvihuonekaasuja erittyi ilmakehään kuusi prosenttia enemmän."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkijat-nimesi...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuo 7. heittää aika pahasti! muut on ihan hyviä vinkkejä, tosin Ruokavaliota en lähde ihmisille tuuppailemaan!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Laiskan ja köyhän miehen ratkaisu:

Toimi siten, että vuoden aikana maaperään tai biomassaan sitoutuu pitkäaikaisesti muutama tonni nykyistä enemmän hiilidioksidia (tai 500-1000 kg biohiiltä).
Ei vaadi välttämättä lainkaan rahaa vaan voi jopa tuottaa sitä.

Semi-laiskan miehen ratkaisu:

Osta päästökiintiöitä 20e/tonni. Menee 50-100 euroa vuodessa ja asia on kuitattu.

Ahkeran miehen ratkaisu (valtiovallan suositus):

Aja 5 vuotta töihin ja takaisin ja kerää säästöön niin paljon rahaa, että voit ostaa sähköauton. Sillä voit alentaa päästöjäsi esimerkiksi yhden tonnin vuodessa eikä maksa kuin muutaman kymmenen tuhatta euroa. Hävitä vanha autosi asianmukaisesti ajoneuvopurkaamossa äläkä myy sitä ehjänä muiden tuhovälineeksi.
Jotta loputkin kiintiöstä toteutuisi, tilaa kontillinen kiinalaista maailmanparannuskrääsää ja ruuvaile sitä eri kohteisiin.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Ihan hyvä avaus ja oikeastaan ne teesit toteutuu enemmistöllä niistä joilla ei ole varaa kuluttaa.
Noin 20% väestöstä ns keskituloisia ja hyväpalkkaisia kuluttavat yli kaksinkertaisesti
ja heidän ansiotasoonsa olisi puututtava sillä saataisiin nopea kulutushysteriä tasaantumaan.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Käytännössä kaikki kuluttavat yli Suomalaisten hiilibudjetin. Totta on myös se että hyvin toimeentulevat kuluttavat enemmän, heillä on myös parempi mahdollisuus tehdä kestäviä kulutuspäätöksiä

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Nyttenhän nämä Mykkäset sitten näyttämään esimerkkiä ja aloittavat näytöt
linnanjuhlista.Eli kaikki paikalle julkisilla/jalan,lihat ja kaikki ulkomaailman herkut pois.Ulkomailla tuotetut alkoholijuomat pois,lämmitystä pienemmälle ja jne...
Uskotteko,että toteutuu?En minäkään!!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #22

Merkittävä ympäristöteko olisi lakkauttaa linnan itsenäisyysjuhlat kokonaan, sillä eihän Suomi ole tosiasiallisesti itsenäinenkään, sillä ylin päätösvalta on EU-parlamentilla ja etenkin EU-komissiolla.
Suomen alle 2 prosentin äänivallalla ei ole EU-parlamentissa mitään merkitystä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

1. Muuta maalle, mielellään sellaiseen ympäristöön missä voit itse tuottaa osan ruasta tai ostaa lähituottajalta ja jossa on oma puhtaan veden kaivo / skeida säiliö. Hommaa aurikopaneelit jne. Ole mahdollisimman omavarainen.

2. Suosi kotimaisia tuotteita mm. vaatteita jne. Älä kannata globalismia, se on pahin maapallon saastuttaja krääsällään.

3. Nykyään ihmiset ajavat autoillaan vain pakolliset menonsa, se ei ole hupiajoa, hommaa vähän kuluttava auto ja yleensä laadukas auto maksaa, mutta myös kestää. (itselläni sellainen). Se on paljon parempi vaihtoehto liikkuumiseen, ei tarvitse matkustaessaan vaihdella bussi, ratikka, bussi tai taxi ja säästää luontoa. Usko pois.

4. Naamat umpeen hönöt, näin mä liikun :D

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Laitetaan vielä vinkki numero 11:

Äänestä ensi kevään vaaleissa puolueita, jotka leikkaavat sosiaalitukia ja muutenkin kurjistavat tavallisen tallaajan taloudellista tilannetta. Kun ei ole rahaa kuluttaa, ei ole varaa saastuttaakaan.

Vihreiden haittaverojen epäsosiaalinen profiili

Paljonko maksaa uusi maapallo?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Miksi hiilidioksidipäästöjä pitäisi rajoittaa? Ilmastoon hiilidioksidilla ei ole juurikaan vaikutusta. Onko jokin muu syy/syitä?

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Onko jokin muu syy/syitä?"

On, sinua fiksummat ihmiset ovat asiasta toista mieltä.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Milläs olet ton fiksuuden mitannut?Heikolla itsetunnolla ollaan heikoilla jäillä.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #23

Pärstäkertoimella tietty. Ei denialisteista ole ollut tähänkään mennessä mitään muuta kuin blogikirjoituksia joihin tukeutua.

Ilman todisteita mennään heikoilla jäillä, mitä väliä itsetunnolla?

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen Vastaus kommenttiin #24

Mielestäni on.Jos on jatkuvasti muiden vietävissä ja omaa kriittistä älyä ei ole,niin on kiva möykätä kaiken maailman hölynpölyn perässä.Rengas nenään ja möykkäämään muitten aivottomien joukkoon tietämättä miksi on helppoa.Mutta,kun pitäisi vaivata omia aivoja oikeasti ja miettiä joka asian taakse,niin siitähän tulee pää kipeäksi.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Vinkki: lue e-kirjoja sekä e-lehtiä paperia ja luontoa säästääksesi.

Kirjat, siis paperiset, kannattaa hankkia antikvariaatista.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2018/10/muhammad...

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Voi pyhä yksinkertaisuus taas tätäkin viherblogia!

Siitäkös vähentelette "hiilijalanjälkeänne" termareilla, kangaskasseilla ja soutamalla kaverilta lainatulla veneellä Kanarian saarille lomanviettoon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kannattaisi lopettaa kertakäyttökulttuuri ja vaatia kodinkoneita ja elektroniikkaa joka kestäisi isältä pojanpojalle, mutta eihän tämä käy teollisuudelle jolta loppuisi työt. Mitään ei nykyään korjata vaan ostetaan uusi jonka jäteöljyllä toimiva valtamerilaiva tuo Kiinasta länsimaihin, jossa työtön ostaa tämän sosiaaliturvalla. Vihreät eivät ole koskaan ajatelleet nenäänsä pitemmälle.

Petri Hämäläinen

Näkisin tässä yhtymäkohtia Yhdysvalloissa 60-70-luvulla hallinneeseen ydinsotahysteriaan. Tässä pikaohjeet Neuvostoliiiton ydinhyökkäyksen varalla KAIKILLE meistä:

- varusta kellarisi pommisuojaksi
- osta kaasunaamari
- varaa puoleksi vuodeksi kuivamuonaa ja juotavaa
- irrota irtaimet esineet
- hommaa radiolähetin

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siitä joukkohysteriasta on tarjolla mainioita videoita hakusanoilla: "duck and cover".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin kauan kun maapallomme väestön nettokasvu on Tampere-kaupungin verran päivässä (+ 220 000 henkeä), kaikki nuo ehdotukset tuntuvat harvinaisen sinisilmäisiltä..

Petri Hämäläinen

Kyllä - Intian väestönkasvun on arvioitu olevan 500 miljoonaa ihmistä lisää vuoteen 2050 mennessä. Ei kuulemma ympäristön lämpenemisen kannalta mitenkään merkityksellistä. Käytetään me vaan vähemmän muovikasseja ja muovisia mehupillejä niin hyvä tulee.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nuo helpot tavat ovat tehottomia, vallankin jos meinaa vielä lentomatkustaa. Vaikeammat ha henkilöä haastavammat tavat ovat:

1. Juo viinaa. Hyvin pian huomaat, että olet kulutusoravanpyörän ulkopuolella, autoilu ja varsinkin haitallinen työmatka-autoiluloppunut ajokortin menetyksen ja pikkumaisten esimiesten vuoksi. Ravintopuoli yksinkertaistuu ja muuttuu "kierrätysravinnoksi", mikä siis muuten heitettäisiin hukkaan. Elinajanodotteesi ei yllä eläkeikään, niin toiset pääsevät vähemmillä eläkemaksuilla ja voivat hieman huilata urallaan.

2. Polta tupakkaa. Jo edellämainittu elinajanodote -vaikutus. Lisäksi tupakoitsija joutuu myös tinkimään kulutustottumuksissaan, kun tupakka on niin kallista.

3. Ota fudut töistä. Niin paljon turhaa ja jopa hiilijalanjälkeä ajatellen haitallista työtä tehdään. Myös kaksi ensimmäistä osiota edesauttavat tässä sillä useimmat työpaikat ovat nykyään savuttomia ja ei siellä enää nykyisin saa kännissäkään olla. Harva työelämän ulkopuolella oleva harrastaa vaikkapa sukellusta Balilla tms.

4. Älä ole kunnollinen puoliso. Kaikki arvaavat, millainen hiilipommi on perhe. Puolisoaan miellyttäessään sortuu erilaisiin statuksiin, kosmetikkaan, muovisiin seksihärpäkkeihin. Lisäksi lapset ja heidän harrastuksensa vievät maapallon perikatoon.

Tässä siis vähän jytympää keinoa hiilitaseen korjaamiseen. Keksikää te muut lisää.

Jari Parkki

Jos aloitetaan siittä, ekotekona suljetaan Hesan hiilivoimala ja lämpökeskus, Kautto laittaa päälle kunnolla, menee jalan, tulee lämmin talvella. Syö leipä jonosta, jolloin sekin hiilijalanjälki hukkaruoka poistuu. Sitten kun näihin pikku detaljeihin on pureiduttu, voi muun kansan sivistäminen alkaa. PS, lehmän hiilijalanjälkee ei ole tutkittu kuin piereskelyn ja röyhtäyksien ja syödyn lihan puolelta, tämä otus pas,koo ja tuottaa vihreetä ruohoa melko paljon laitumille(hiilinieluja)tälläiset pitää vähentää sen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. mitä herneen syöjä taas aiheuttaa, metaania enemmän kuin lihan syöjä. siis ei tule hiilinielua ollenkaan, vain nekatiivisia vaikutuksia.

Toimituksen poiminnat