MiikaKautto

Kertakäyttö muoveista eroon

  • Kertakäyttö muoveista eroon

Euroopan Komissio on seuraamassa Iso-Britannian esimerkkiä kieltämällä kertakäyttö muovit. Tämä oikea ratkaisu roskien vähentämiseksi, muovi on pitkäikäisin ihmiskunnan tuote. Sen hajoaminen kestää satoja, jopa tuhansia vuosia. Kieltolistalle on päätymässä mm. kertakäyttöisiä muovituotteita kuten muovipillit, vanupuikot, kertakäyttöaterimet sekä -lautaset ja cocktailtikut. Tähtäimessä 90 prosentin kierrätysaste kertakäyttöisistä muovipulloista vuoteen 2025 mennessä. Kuitenkaan muovikasseja ei olla kieltämässä, tavoite on kuitenkin vähentää kassien käyttö viidenneksellä vuoteen 2025 mennessä, muovikassien käyttö on jo kielletty useassa maassa.

Muovituotteet ja kadonneet kalastusvälineet muodostavat 70 prosenttia merten roskasta. Noin 10% kaikesta muovijätteestä päätyy mereenn, suurimmat roskaajat ovat Itä-Aasian valtioita. Tyynenmeren jätepyörre on jo kasvanut 1.6 miljoonan km2 kokoiseksi. Miljoona merilintua ja 100 000 merinisäkästä kuolee joka vuosi muovijätteiden takia. EU:ssa syntyvästä vuosittaisesta 25 miljoonasta tonnista muovijätettä, kuitenkin vain alle 30 prosenttia kierrätetään.

Osana ohjelmaa Komissio ehdottaa jäsenmaita aktiiviseen toimintaan jätteiden vähentämiseksi. Vaihtoehtojen puuttuessa rajoitettaisiin muovituotteiden käyttöä maakohtaisilla vähennystavoitteilla, tuotteiden suunnitteluun ja merkintöihin liittyvillä vaatimuksilla ja tuottajille kohdistuvilla jätehuolto- ja puhdistusvelvoitteilla. Tämä johtaa tiukentuviin säädöksiin, mutta myös ympäristöverojen lisääntymiseen. Esimerkiksi Biomuovi ei tule välttämättä täyttämään tulevaisuudessa kriteereitä, biomuovi on jopa haitallisempi kuin perinteinen muovi ympäristölle.

Meillä on jo käytössä ympäristöveroja, verot koostuvat energia-, liikenne-, päästö- ja resurssiveroista. Suurin osa ympäristöveroista on sähkön ja polttoaineiden energiaveroja. Kolmannes ympäristöveroista on erilaisista ajoneuvoista perittäviä liikenneveroja. Päästöveroista suurin osa on jäteveroa. Nämä verot muodostavat merkittävän tulolähteen valtiolle, kokonaispotin ollessa yli 6 miljardia € vuonna 2015. Kotitalouksien osuus oli lähes puolet, verot koostuivat lähinnä energia- ja liikenneveroista. Jätteiden verotus ja maksut tulevat kiristymään tulevaisuudessa, tämä on myös Euroopan Komission tahtotila.

Demarit ehdottivat kestävän kehityksen arvolisäverotusta. ALV perustuisi kestävään kehitykseen, esimerkiksi korjauspalveluiden käyttöön ja kierrätykseen. Tämä mahdollistuisi, jos Komission ehdotus arvonlisäveron uudistamista etenisi siten, että jäsenmaat voisivat käyttää jatkossa vapaammin alempia verokantoja. Arvolisäverotuksen ohjaus on tehokas keino muokata kulutustottumuksia. ALV olisi myös byrokratialtaan kevyempi kuin verotuet. Tämä kuitenkin aiheuttaisi vahvan lobbauskoneiston syntymisen.

Nykyinen järjestelmässä jätteestä maksetaan toimittaessa, poikkeuksia lukuun ottamatta. Renkaista, sähkö- ja elektroniikasta kerätään nykyisellään kierrätysmaksu myyntihetkellä.  Kierrätysmaksu voitaisiin laajentaa koskemaan kaikkia myytäviä tavaroita, jolla korvataan tavaroiden viemisestä kierrätyskeskuksiin aiheutuvat kustannukset. Tämä vähentäisi jätteiden hävittämistä luontoon, eikä epävirallisia kaatopaikkoja syntyisi. Jätteiden kierrättämisestä maksettava korvaus voisi määräytyä kierrätysasteen mukaan. Jätteenkäsittelyä on helpompi valvoa kuin jätteiden tuottamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Julkinen EU-kuuleminen tästä muoviroska-asiasta on päättynyt jo 12.2.2018. Miksi näistä kaikille avoimista EU-kuulemisista ei mikään taho Suomessa tiedota?

https://ec.europa.eu/info/consultations/reducing-m...

Ottakaapa kantaa alla olevan linkin kautta kaikille eu-kansalaisille tärkeisiin yhteisiin asioihin:

https://ec.europa.eu/info/consultations_fi

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

En uskalla sanoa tuohon mitään, elän hieman kuplassa. Blogin pohjana käytin omaa tekstiäni jonka päiväys on joulukuulla, eli juuri kuulemisen alkamisen jälkeen. Useat tahot, esimerkiksi monet järjestöt ovat oleet hyvin tietoisia asiasta.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kyllä ne merten muoviongelmat taitavat sittenkin johtua sieltä käyttäjien korvien välistä. Tätä menoa kieltolistalla ovat muovien lisäksi ainakin fossiliset polttoaineet ja varmaan kohta biopolttoaineetkin.

Koetetaan nyt ensin keksiä sille muoville korvaava materiaali ennen kuin heitään se kieltojen joukkoon.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Muovia ei voida korvata, mutta sen turhaa käyttöä voidaan vähentää. Mitä hyötyä kielettävistä tuotteista on, kun niille löytyy ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Edes valveutunut ihminen ei ole hyvä päätöksentekijä osto hetkellä, sen takia tarvitsemme säänöstelyä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Muovin turha kertakäyttö on toki tuomittavaa mutta syyllisiä ei pelkästään ole kuluttajat vaan kyllä tuottajillakin on osuutensa. Tarkoitan tuottajilla tässä tapauksessa niitä jotka käärivät tuotteensa muoviin, ja vieläpä moninkertaiseen. Muovi vaan on niin kätevä ja ilmeisen halpa pakkausmateriaali.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Muovilta on mahdotonta välttyä. Itseäni hirvittää ruokakaupassa, koska ostit lihaa, kanaa tai kalaa, kaikki on pakattu muoviin. Enää edes tuoretiskiltä ei tahdo saada paperiin pakattuja tuotteita. Muovikassit ovat vain pieni osa ongelmaa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Muovilta on toden totta mahdoton välttyä. Ennen tuoretiskillä kaikki pakattiin leivinpaperiin, mutta nyt leivinpaperin on korvannut muovirasiat. Muovikassi on ympäristöystävällinen ratkaisu Suomessa, mutta niin ei ole muualla. Kuitenkin täälläkin 5% katoaa kierosta, mitkä päätyvät lähinnä luontoon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itseäni ilkeettää erityisesti se, että ruoka pakataan paksuun ja isoon muovirasiaan. Kyllä se ruoka säilyisi pienemmissäkin pakkauksissa.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Eräs vaiettu asia tuli mieleeni maaseudulla pyöräillessäni. EU näkee ongelmana mehupillit kun Suomen(kin) pelloilla lojuu valtavat määrät muovikääreitä, joihin heinät nykyään vuosittain pakataan.

Toimituksen poiminnat