MiikaKautto

Nykyinen perhevapaajärjestelmä tulossa tiensä päähän

  • Nykyinen perhevapaajärjestelmä tulossa tiensä päähän

Kevään kehysriiheen on tulossa kasvava paine uudistaa perhevapaajärjestelmä. Demarinuoret ilmoittivat valmiudestaan nimien keräämisen perhevapaiden uudistamista ajavaan kansalaisaloitteeseen. Kokoomus on toivonut perhevapaa uudistuksen aloittamista. Keskusta haluaa aloittaa parlamentaarisen. Oppositio ovat vaatineet uudistuksen pikaista toteuttamista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tyrmännyt uudistuksen ” – Perussuomalaiset eivät hyväksy kotihoidontukeen mitään heikennyksiä. Perussuomalaisten perhepolitiikan ydin on perheiden itsemääräämisoikeus. Yhteiskunnan tehtävä ei ole sanella perheille sisäistä työnjakoa.”

Perhevapaa uudistuksella voitaisiin nostaa 1,5% suomen työllisyysastetta. Nykyinen perhevapaajärjestelmä on todettu epätasa-arvoiseksi. Suomessa miehet käyttävät pääasiassa niitä vapaita, jotka on nimetty heille. Isäkuukauteen sisältyvää kahta viikkoa pidempää vanhempainvapaata pitää vain 2—3 % isistä. Ruotsin toiminta esimerkki osoittaa että, miehille merkityt vanhempainvapaat lisäävät miesten osallistumista lasten kotihoitoon.

Perhevapaiden uudistamisesta käytetty malli eroaa puolueiden sekä etujärjestöjen kesken. Yhteinen ymmärrys kuitenkin löytyy uudistuksen kustannusneutraaliudesta. Rahoitus voidaan kerätä veroluonteisesti kaikilta tai jatkaa nykyisellään, jossa työnantaja kustantaa.

Kotihoidontuessa löytyy suurin eroavaisuus, osa haluaa poistaa, osa muuttaa ja osa säilyttää. Demarinuoret haluaisivat 6+6+6 mallin, jota myös Akava kannattaa. 6+6+6-mallissa perhevapaat jaetaan siten, että äidille merkitään kuusi kuukautta, isälle kuusi kuukautta ja kolmannen jakson käytöstä päättää perhe.

SAK korvaisi nykyisen kotihoidon tuen kuuden kuukauden pituisella hoitorahalla. Hoitoraha ja 12 kuukauden pituinen vanhempainraha jaetaan SAK:n mallissa tasan vanhempien kesken. Juridiset vanhemmat saavat vanhempainrahaan henkilökohtaisen kolmen kuukauden kiintiön, jota ei saa luovuttaa toiselle perheenjäsenelle.

Kokoomuksen ehdottamassa uudessa mallissa perhevapaat koostuisivat äidille maksettavasta odotusrahasta, vuoden pituisesta ansiosidonnaisesta vanhempainvapaasta, josta molemmille vanhemmille kiintiöitäisiin kolme kuukautta, sekä kuuden kuukauden pituisesta joustavasta hoitorahasta.

Suomessa poliittinen toiminta on näyttämässä jälleen vahvuutensa, jakolinjat eivät mene vasemmisto-oikeisto akselilla, vaan yhteistyötä ja näkemyksiä voidaan sovittaa eri puolilta yhteen. Kehysriihessä on kehittymässä tiukka taistelu hallituspuolueiden kesken, kun työllisyyttä pyritään nostaa ja leikkauksia vältellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat