MiikaKautto

Sananvapaus toimii ja voi hyvin suomessa

  • Sananvapaus toimii ja voi hyvin suomessa

”Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Tänään Sebastian Tynkkyselle nostettiin syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tämä on kolmas kerta kun Perussuomalaiselle nostetaan syyte lyhyen ajan sisään, aiemmin syytteet on nostettu Teuvo Hakkaraista sekä Terhi Kiemunki vastaan. Aiemmin Jussi Halla-aho, Freddy van Wonterghem sekä sittemmin perussuomalaisista erotettu James Hirvisaari on tuomittu kiihottamisesta kansaryhmää vastaan.  MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin on saanut myös syyteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ei tarvitse ihmetellä miksi PS-nuoret haluaisivat poistaa kyseisen kohdan lainsäädännöstä. Perussomalaisilla olisi korkea aika itsetutkisteluun, syytteet kertovat karua kieltä perussuomalaisten arvoista sekä mikä hyväksytään puolueessa. Pelkästään tuomittujen harjaus ei riitä, jos toiminta hyväksytään puolueessa. Aiemmin keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen ja kokoomuksen kansanedustajaa Ben Zyskowicz ovat arvostelleet perussuomalisia rasismista.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artikla koskee sananvapautta:

”Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.”

Kuitenkin artikla antaa mahdollisuuden rajoittaa sananvapautta syillä:

”…jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa kansallisen turvallisuuden, alueellisen koskemattomuuden tai yleisen turvallisuuden vuoksi, epäjärjestyksen tai rikollisuuden estämiseksi, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaamiseksi, luottamuksellisten tietojen paljastumisen estämiseksi, tai tuomioistuinten arvovallan ja puolueettomuuden varmistamiseksi.”

Suomessa sananvapaus on kirjattu perustuslain 12§ pykälässä.

Sananvapaus ja julkisuus. Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.”

Sananvapaus tarkoittaa, ettei ole käytössä ennakkosensuuria, mutta se ei poista rikosoikeudellista vastuuta. Kirjoittelusta voi saada tuomion jälkikäteen, kuten kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sananvapaus ei oikeutta syrjintään, toisen ihmisen kunnian loukkaamiseen tai väkivaltaan yllyttämiseen. Tämä mahdollistaa kaikkien osallistumisen yhteiskunnalliseen keskusteluun taustastaan riippumatta, mikä on demokratian edellytys.

Suomi on johtanut vuosia Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapaus tilastoa. Suomen sananvapauden ongelmat koskevat lehdistön keskittymistä. Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tuomioita yrityksistä rajoittaa toimittajien sananvapautta. Kyseisissä tapauksissa on ollut yksityisyyden suojan vahvuudesta. Poliitikoilla on ollut tapana arvostella lehdistöä puolueellisuudesta, arvostelut kuitenkin usein kostautuvat myöhemmin ja hyvä niin.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ihmiset tuntuvat unohtavan, ettei sananvapaus ole mikään avoin valtakirja sanoa mitä huvittaa ilman vastuuta. Aivan kuin elinkeinovapaus ei tee varastamisesta hyväksyttävää ammattia tai vapaa liikkuvuus salli talloa naapurin ruusutarhaa. Anarkisteilla on jatkuva ongelma ymmärtää, että oikeus osoittaa mieltä ei poista velvollisuutta ilmoittaa asiasta poliisille ja huolehtia yleisestä järjestyksestä.

Oleellistahan on, että kritiikkiä voi esittää ilman asiattomuuksien laukomista tai valehtelua.

Jore Puusa

Millä tavalla anarkistien käytös mielenosoituksissa kuuluu sananvapauteen?
Minusta he eivät juuri siksi ilmoita mitään että he ovat anarkisteja.
Ei sillä että sitä hyväksyn..olen kuvannut miten rappuralli lentää ikkunaan.
Mutta hehän toimivat anarkistisen aatteensa mukaan. siihen ei kuulu viranomaisten kanssa toiminta.
-
Aivan samalla tavalla rasistit toimivat "aatteensa" mukaan-- mutta näennäisesti hillitysti. Olisitpa ollut Otanmäessä ja nähnyt millaista on heidän käytöksensä, se jota poliisi ei noteerannut. Osa toimittajista pelkäsi niin paljoin että lähti pois ja jotkut ihmiset alkoivat solvausten takia itkeä. Polisi katsoi ja varmistio ettei ketään hakata ja sananvapaus toimi. Mutta monelle ihmiselle tuli todella paha olo näkemästään ja kuulemastaan..kun kuvasin sivummalla minua kohti juostiin ja pysähdyttiin aivan kiinni rinnuksiin ja naurettiin - mutta ei koskettu. tehtiin myös kurkunleikkauseleitä..aina kun poliisi ei nähnyt. Sananvapauatta sekin :-)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Suomessa sananvapaus on lähinnä vitsi. Nopeasti on maamme muuttunut isisin kalifaatiksi.

Jore Puusa

Suomessa sananvapaus on lähinnä vitsi.
---------------
Varmaankin sinulla on kertoa tilanne tai tapaus, jossa sananvapaus ei ole toiminut ja on muuttunut vitsiksi.
Jos todella on - kerro se niin katsotaan yhdessä. Jos ei ole niin miksi kerrot tuollaista.?
---------------
Suomi ei ole isisin kalifaatti. Mielenkiintoista onkin miksi väität niin.
Onko sinulla jostain erityisestä asiasta paha olo?
Kerro, minua kiinnostaa syy väitteeseen, koska näen sinun kirjoittavan asiattomuuksia tästä aiheesta useisiin kommenttiketjuihin. Kuten huomaat - sait ihan vapaasti väittää tässäkin olematonta. Sinulla on siis täysi sananvapaus.

Simo Salomaa

Viime vuosien (2015 alkaen) kokemuksieni mukaan Suomessa on sananvapaus mikäli mm.(!):
1) ei kritisoi EU:ta
2) ei kritisoi maan ulkomaalais- ja nk. "pakolais"politiikkaa
3) ei arvostele islamin Euroopan valloittamispolitiikkaa
4) ei kirjoittele ulkomaalaisten osuudesta rikoksiin
5) ei käytä satoja vuosia vanhaa sanastoa johon kuuluu mm. neekeri ja mustalainen. Tunnen edustajia molemmista ryhmistä eikä heillä ole mitään sanoja vastaan. Heille mustalaisruhtinatar ei ole romaniruhtinatar eikä romani- vaan mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Neekerinpusu, Negerkuss, Negerzoenen tai Negro heads ei ole mikään brunberin suukko. Lakritsipaperistakin poistettiin vuosikymmeniä käytetty neekerin kuva. Sen jälkeen tuote on minulle -ja myös periaatteesta monelle muulle- kuten sveitsiläiset ja etelätirolaiset sanovat, Bärendreck, karhunpaskaa.
Huomattavaa on, että perusteita kannanottojen julkaisematta jättämiseen ei taatusti saa edes pyytämällä määrätyiltä lehdiltä. Ei edes -ja varsinkaan- vetoamalla Julkisen sanan neuvostoon. Ei minkäänlaista vastausta, vaan vetäydytään piiloon kuin aikoinaan rautakaupan myyjä Speden sketseissä.
Joku kertoi, että 24.1. olisi kansainvälinen mielipiteen vapaus-päivä. Ehkä silloin. Ehkä pitäisi keskittää kirjoitukset vain tuohon päivään, kerran vuodessa.
Koko Suomea tarkasteltaessa sananvapaus nykyään ON lähinnä vitsi, vaan ei ollenkaan huvittava.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Juuri tuon rajoittamisen takia meillä on persut ja juuri tuollaisen rajoittamisen takia Trump pääsi presidentiksi. Ette ilmeisesti vieläkään oppineet mitään. Jatkakaa samaan malliin niin saadaan maailmasta entistä huonompi.

Toimituksen poiminnat