MiikaKautto

Eduskunta- ja eurovaalit halutaan yhdistää

Puoluesihteerit haluavat selvittää eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä, vaalit pidettäisiin touko-kesäkuussa vuonna 2019. Suomessa on järjestetty ainoastaan kerran valtakunnallisesti kahdet vaalit samaan aikaan. Maamme ensimmäiset europarlamenttivaalit pidettiin yhdessä kunnallisvaalien kanssa lokakuussa 1996. Ruotsissa perinne on ollut vaalien yhdistämisen osalta toinen kuin Suomessa.  Siellä on ollut tapana äänestää yhtä aikaa valtiopäivä-, maakäräjä- ja kunnallisvaaleissa.

Tiedän varsin oppositiossa on haluja pitää eduskuntavaalit mahdollisimman aikaisin, ei sille löydy pragmaattista selitystä. Eduskunta- sekä eurovaalien väliin on nyt jäämässä reilu kuukausi, eikä nykyinen hallitus tule hyötymään siirrosta, vaalien alla he tuskin uskaltavat tehdä kovin radikaaleja päätöksiä.

Suurin ongelma vaalien yhdistämisestä on että äänestäjät ovat sekaisin mitkä asiat kuuluvat eduskunnalle ja mitkä EU:lle, samoin voi käydä vaalipaikoilla kun ihmiset sekoavat äänestyslipuista. Tietenkin voidaan pitää ongelmana myös sitä että EU vastaiset voimat hyötyvät, kun unionin asiat ovat pinnalla. Hyviä puolia löytyy sitten useita: Kahdet vaalit samaan aikaan tulisivat halvemmaksi järjestää, varsinkin kun muutenkin säästetään. Viime vaaleista tuttua tilannetta ei syntyisi, jossa poliitikot käyvät keräämässä vain ääniä puolueelle eri vaaleissa. Eurovaalit hyötyisi äänestysprosentti noususta, eivätkä ihmiset väsyisi vaaleista (niin äänestäjät kuin puolueaktiivit).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Todennäköisesti nykyinen hallitus kaatuu vuoden sisällä ja vaalit voidaan joutua järjestämään jo paljon ennen vuotta 2019. Muuten vaaleja voisi yhdistellä, jos ne yhdistetyt vaalit toteutuisivat sitten oikeasti. Vaalikausien keinotekoinen pidentäminen ei ole kovin demokraattista. Nythän on jo kerran epäonnistuttu vaalien siirrossa kuntavaalien osalta kun ne aiottiin siirtää yhteen maakuntavaalien kanssa, mutta toimintakyvytön hallitus ei saanut kuitenkaan maakuntavaaleihin liittyviä päätöksiä aikaiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Todennäköisesti nykyinen hallitus kaatuu vuoden sisällä"

Ehkä EU kaatuu ennen sitä.

Hannu Rautomäki

Kannatettava pyrkimys, sillä eurovaalien merkitys on minimaalinen, kuten Suomen edustajien symboolinen reilusti alle 2 %:n äänivalta EU-parlamentissa.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Samalla rahalla kahdet vaalit... nyt on "edustuksellisen demokratiankin" osallistuttava säästötalkoisiin yksillä ennakko- ja vars. vaalipäivillä, mutta "kaksilla kamareilla"...

Siinäpä on poliitikoilla valinta, kummassa vaaleissa on mukana vaiko molemmissa...?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä puoltaisi ainakin se, että se todennäköisesti nostaisi eurovaalien äänestysprosenttia. Sehän on nykyisin jossakin vähän 40 % yläpuolella ja tuolla äänestysprosentilla ei valittujen edustavuutta voida pitää mitenkään hyvänä.

Toimituksen poiminnat