MiikaKautto

Haaste Suomen Uutisille

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin. Neuvoston tehtävänä on vaalia julkisen sanan vastuullista vapautta ja tukea hyvää journalistista tapaa. Kuka tahansa voi vedota neuvostoon, jos katsoo uutisvälineen rikkovan  hyvää journalistista tapaa.

Julkisen sanan neuvosto ei voi kuitenkaan ottaa käsiteltäväksi median edustajaa, joka ei ole sitoutunut journalistin ohjeisiin. Suomessa vedotaan usein hyvään journalistiseen tapaan myös viranomaisten taholta. Onkin tärkeää, että jokainen varteenotettava media sitoutuu näihin ohjeisiin. Tähän elimeen ei kuitenkaan kuulu Perussuomalaisten puoluelehti Suomen Uutiset, vaikka muut puoluelehdet ovat sitoutuneet noudattamaan JSN:n ohjeita.

Suomen Uutiset kirjoitti 5.2.2016: ”VOK:eissa kiertää huolestuttavia viestejä – toistuvatko uudenvuoden tapahtumat Helsingissä?”. Tätä uutista siteerattiin runsaasti suomalaisessa mediassa. Kuitenkin se myöhemmin osoittautui uutisankaksi(epätodeksi). Ainoa merkittävä tapahtuma oli maskuliininen Pick up artist-tapahtuma, joka myöhemmin myös peruttiin. Poliisilla oli oman tiedostelun perusteella syytä epäillä mahdollista häiriökäyttäytymistä, mutta poliisi myöhemmin arvioi että huhut laitettiin tahallaan liikkeelle.

”10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.”

”11. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.”

”12. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.”

”13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.

Kiistanalaisissa asioissa on tärkeää vaalia uutisoinnin luotettavuutta, median on pidettävä yllä rakentavaa keskustelua. Kuitenkin nyt Suomen Uutiset ovat julkaisseet kiistanalaista tietoa, eivätkä ole seuranneet tapahtumia loppuun asti. Hyvään journalismiin kuuluu myös uutisoida, ettei mitään ole tapahtunut ja että tietolähteet eivät olleet pitäneet paikkaansa(oikaisuperiaate).

Suomen Uutiset on Perussuomalaisten oma puoluelehti ja sen toimintaa on voitava arvioida samalla tasolta kuin muidenkin puolueiden lehtiä. Lehti haastaa itse varteenotettavuutensa asettumalla sivuun muusta mediasta. Suomen Uutiset puoluelehtenä on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja, jolta tulee vaatia hyvää journalismia.  Haastan Suomen Uutiset allekirjoittamaan Julkisen sanan neuvoston perussopimuksen.

Blogi on aiemmin julkaistu 9.2.2016 Sosiaalidemokraattisten opiskelijoiden verkkosivuilla

Miika Kautto
SONK-aktiivi
miika.kautto@yahoo.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toivottavasti Suomen Uutiset ottaa haasteen vastaan.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Toivon että toivoo moni muukin

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tässä ainakin yksi, joka toivoo.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itse olen sitoutunut näihin ohjeisiin työtäni tehdessä. Sitoutumiseeni olen saanut täyden tuen.

Hyviä muutoksia olen huomannut, esimerkiksi näkökulma-artikkelit ilmoitetaan suoraan, jolloin lukijoiden kriittisyysaste valpastuu automaattisesti (tai ainakin sen pitäisi).

Toivoisin lisäksi, että muut puoluelehden verkkosivut tarjoaisivat taustoitukseen / faktojen tarkastamista varten yhtä auliisti lähdelinkkejä kuin mitä SU tekee.

Esimerkiksi vasemmistoliiton verkkojulkaisussa käytiin toitottamaan, että Saksan Kölnin kaupungissa tapahtuneen uudenvuoden yön rikosaallossa ei ollut juurikaan turvapaikanhakijoita epäiltynä rikoksista, vaikka Saksassa (poliisi yms.) oli ilmoittanut, että epäillyt eivät juuri muita olleetkaan.

Tuollaisesta harhaanjohtavasta uutisoinnista huolimatta en katsoisi asian olevan JSN-kantelun arvoista, koska kyseessä on puoluelehti. Siinähän vasemmisto vain potkii omille nilkoilleen - mitä en nyt henkilökohtaisesti koe mitenkään huolestuttavana. :)

Reijo Jokela

"Suomen Uutiset kirjoitti 5.2.2016: ”VOK:eissa kiertää huolestuttavia viestejä – toistuvatko uudenvuoden tapahtumat Helsingissä?”. Tätä uutista siteerattiin runsaasti suomalaisessa mediassa. Kuitenkin se myöhemmin osoittautui uutisankaksi(epätodeksi)".

Miten muuten se, että mitään tapahtumaa tullut todistaa sen, että noita viestejä ei olisi voinut kiertää?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Esim se että mitään lappuja ei ollut.

Reijo Jokela

Tuo on muuten täydellisen pitävä todiste. Lappuja ei ollut.
Murhaa ei tapahtunut, koska ruumista ei ole löydetty.
Miksiköhän poliisi reagoi tuohon asiaan? En usko, että poliisi nyt aivan tällaisten uutisten perusteella toimintaansa ohjailee, joten kyllä jotakin huhuja on täytynyt olla liikkeellä.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #5

Juuri tänänään päätoimittajat ottivat kantaa laadukkaan uutisoinnin puolesta. Pelkkä huhu joka poliisinkin mukaan näyttää oleen tahallisesti liikkeele laskettu ei riitä lähteeksi. Kuten blogissa lukee Suomen Uutiset olsivat voineet korjata tilanteen ilmoittamalla että mitään ei ole tapahtunut, uutisointi pitää seurata aina tapahtuman loppuun asti.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #8

"Pelkkä huhu joka poliisinkin mukaan näyttää oleen tahallisesti liikkeele laskettu ei riitä lähteeksi".

Uutinenhan koski nimenomaan sitä, että tuolla vokeissa liikkkuu tällaista viestiä. (huhua) Jonka siis poliisikin on vahvistanut. Missä siis on ongelma, että uutisoitiin tuollaista viestiä olevan liikkeellä.
Kukaanhan ei uutisoinut mistään tapahtumasta.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #9

"Suomen Uutisten tietojen mukaan vastaanottokeskuksissa kiertää viestejä, jossa kehotetaan saapumaan Helsingin keskustaan lauantaina klo 20.00. Kokoontumispaikaksi esitetään joko Kolmen Sepän aukiota tai Rautatientorin aluetta." Aika tarkka kuvaus huhusta löytyy uutisoinnista. Kannattaa lukea blogini läpi. https://www.suomenuutiset.fi/vokeissa-kiertaa-huol...

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #10

Vääntäisitkö nyt tyhmälle rautalangasta mikä se ongelma on tuossa journalismin kannalta. Suomen uutiset ovat uutisoineet, että viestejä liikkuu.
Poliisi toetaa:
"Olemme hankkineet tietoa ja tiedustelleet eri lähteistä. On kahtalaista tietoa: On mahdollista, että tämänkaltaisia tapahtumia tulisi tapahtumaan. On myös toiseen suuntaan – että tämä olisi huhu tai juoru".
Mikä on tarkalleen ottaen se ongelma?

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #11

Pitäisi uutisoidan kaikki liittyvät taphatumat, myös sen että huhu on mahdollisesti tahalleen laitettu liikeelle. Iltalehti uutisoi tyylikkäästi kaikki tapahtumaan liittyvät käänteet, suomen uutiset ei.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #12

Siis jälkikäteen on joku arvellut. Onko tuo edes uutisen arvoinen asia?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Saatujen tietojen mukaan vastaanottokeskuksissa kiertää viestejä.

Jos lukija ei tämän enempää suomea ymmärrä, että kyseessä on huhu - on se sitten "aito huhu" tai "tarkoituksella liikkeelle laitettu huhu" - niin tokkopa luetun ymmärtämiseen auttaa, vaikka teksti olisi tullut itseltään Jumalalta. Tai keneltä muultakaan.

---

Journalistinen ongelma toki on tämä "saatujen tietojen mukaan". Se vain valitettavasti joskus menee näin. Kunhan viestintä ei yksinomaan nojaa "saatuihin tietoihin" niin kaikki on mielestäni ihan hyvin.

Moni lähde ei halua nimeään käytettävän, tai nauhuri pitää pysäyttää hetkeksi haastattelun ajaksi.

---

Tulipahan vain mieleen, että kirjoititko tämän blogin vain meuhkataksesi tyhjästä. Että pitää kerätä poliittisia irtopisteitä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Me 2000-luvulla elävät käytämme usein ihan nettiviestintää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Poliisi on nolona kun oli Turkkilan porukan höynäytettävissä.

Toimituksen poiminnat